Loc cu bun simț. Creuzet. Intersecție de idei.
Coș 0

Despre noi

Musiu. Un loc cu bun simț. Un creuzet. O intersecție de idei.

Proiectul s-a nascut în toamna lui 2013, a debutat sub forma unei odăi cu jazz și prieteni, un loc cel puțin curios prin dimensiuni și numar de locuri, senzația de ‘’acasă’’ fiind desăvârșită de materialele folosite, texturi și culori dar, mai cu seamă, de masa-bar, unica masă din spațiu, înălțată, unde barmanul, asemenea unui crupier, servea oaspeții.  Două luni de restaurare a odăii, cu dezvelirea peretilor groși de cărămidă și îndepărtarea adițiilor de prost gust au dat naștere unui spațiu incredibil de cald.  Dupa câteva luni, Musiu s-a mutat în casă mare, boierească, cu tâmplărie și teracotă art nouveau. A urmat o restaurare în toată puterea cuvântului, de la parchetul masiv, canate siluite cu trei-patru straturi de vopsele, detalii de alamă scoase la iveală…

De scurtă vreme Musiu și-a găsit, în sfârșit, locul, îl găsim de-acum într-o casă mare, cu grădină de 800 mp. Și aici începe povestea:

Musiu este un personaj. Absolut. Neîndoielnic. Câteodată e rupt, parcă, din secolul trecut. Încă folosește, pe un ton cald și o voce groasă, cuvinte precum farmazon, afurisenie, e plin de culoare și se alintă nostalgic cu romanțe vechi. Miroase violent a ceai de tei, tutun de pipă și subtilități. În spatele ochilor lui se ascund povești. Iubeste ca un nebun și visează. Se oprește pe stradă, îngână melodii plăcute inimii și danseaza. Desuet și mare amator de plimbări pe straduțe pierdute, își asteaptă oaspeții in fiecare zi, la prânz ori cină, cu bucate simple, cu gust. Ascultă jazz și trimite scrisori timbrate, e mare colectionar de pânze și fotografii, adoră pelicula de celuloid și e un adevărat iubitor de finețuri.

Aceasta ar fi o sumară și lirică descriere a personajului, vraiment un artist, un cultivator de frumos. Însă dumnealui este totodată și un bun organizator, metodic și precis: Musiu se preconizeaza a fi un creuzet, o intersectie ori o ferma de idei. Un kibuț. Asadar, aici se sublimeaza idei frumoase in diferite formule, la anumite temperaturi si cu anumiti companioni de reactie, intru a redobandi frumusetea uitata a vietii:

SAMANTA NR.1: RESTAURANT

In bucataria stimabilului se gateste zilnic altceva, cu pasiune, curiozitate, culori, arome, texturi, subtile parfumuri. De sezon. Gradina cu aromatice, frunzele de smochin, strugurii din vie, toate sunt partase la meniul zilnic: limonadele cu zmeura, cu leustean, cu struguri ori pere si lavanda proaspata, branzeturi artizanale, paste de casa, carne de la ferma, rosii parguite in gradini insorite, curcan invelit in frunze aromate de smochin, cu branza de capra si muguri de pin, putin cimbrisor si sapte stropi parfumati de sirop de ghimbir cu pastaie de vanilie.

Proiect: Open House Fine Dining

Descriere: ideea proiectului este de a aduna oameni pasionati de frumos, posibili colectionari, la o cina gourmet, alaturi de artistul expus, inconjurati de lucrari (pictura, sculptura, grafica, fotografie, instalatii etc), cu decoruri si o selectie muzicala pe masura. Intr-o casa frumoasa, cu personalitate, care are ceva de spus. Cina dureaza minim 6 ore, timp in care, intre feluri, cu un pahar de vin in acord perfect cu cele servite, se prezinta lucrarile.

SAMANTA NR.2: CINEMA(TECA)

Un ecran de peste 15 mp, filme grozave, gradina pe timpul verii, cu mese si scaune diferite, imprastiate prin iarba, printre leandri si dafini, ori viitoarea Wintergarten, o constructie usoara de lemn, vitrata, cu vedere la ecran, biblioteca, semineu si mult bine.

In fiecare seara proiectam un film. Cu sapte licente si autorizatii, Musiu alege zilnic o pelicula frumoasa, a unui mare regizor: Nikita Mikhalkov, Giuseppe Tornatore, Wong Kar Wai, Jim Jarmusch, Woody Allen, Luc Besson, Peter Geenaway, Paolo Sorrentino, Alejandro González Iñárritu, Alejandro Amenábar, Pedro Almodovar, Pavel Lungin etc

Intrarea este libera.

SAMANTA NR.3: BIBLIOTECA

Carti, carti, carti…bucuria de-a impartasi lecturi la un pahar de vin, cu prieteni frumosi.

Musiu are o biblioteca impresionanta de volume, la dispozitia oricarui curios de o dimineata senina, cu o carte in brate. Lansari de carte, lecturi si seri de poezie intregesc atmosfera. Punem in valoare si descoperim talente, cu mare bucurie, chiar printre oaspetii stimabilului, ii incurajam sa recunoasca micile subtilitati care fac mai usor sosul cotidian.

Proiect: Sub veioza, cu Pastorel Teodoreanu

Descriere: cu ajutorul unor actori-prieteni, actori cu har, ce sugereaza personajul Pastorel Teodoreanu, la masa cu veioza, se joaca ping-pong cu rime fine. Cele mai izbutite epigrame le vom strange intr-o carte pe care o vom edita si publica.

SAMANTA NR.4: FOTOGRAFIE, PICTURA, GRAFICA, SCULPTURA

Pe langa colectia personala, colectie ce include doua lucrari originale Paul Neagu, expusa cateodata pe peretii casei lui Musiu, simezele atipice gazduiesc artisti tineri, cu forta si poezie, care promit sa cliveze frumos, cu urme adanci. Ii cautam, ii cunoastem si ii facem cunoscuti. Musiu nu functioneaza ca o galerie comerciala de arta, ca atare artistul isi poate expune si vinde lucrarile fara nici un adaos din partea noastra. Ideea este de a-i face cunoscuti inca de pe bancile facultatii, de a-i sprijini in demersul lor artistic, de a-i prezenta posibililor consumatori de arta intr-un alt context, pomenit si mai sus: dezbracat de rigoare si de seriozitatea albului, pe un perete scenografic, care sa sugereze atmosfera calda de acasa.

SAMANTA NR.5: DESIGN SI ARHITECTURA

Culori calme, noutati, proiecte, discutii lejere pe teme de specialitate. Musiu are o colectie impresionanta de reviste si carti de arhitectura ori design, arta contemporana. Sfaturi si idei pro bono pentru oaspetii lui Musiu.

Proiect: Seara Designerilor | Seara Arhitectilor

SAMANTA NR.6: REVISTA MUSIU

Musiu. O revista de bun simt. Fondata in 2015, cu cei sapte ani de-acasa.

Revista, in stadiu incipient, este un proiect cald despre lucrurile marunte care ne aduc bucurii mari, tihna, ragaz, intalniri care ne sucesc cararea, calatorii hranitoare, dichis, tacla, divertisment fin, articole cu si despre oameni obisnuiti care au ales sa stearga softul consumist si sa functioneze vertical.

SAMANTA NR.7: CONCEPT STORE

Musiu – concept store este un promotor de bun gust. La un moment dat poate naste chiar tendinte. Presupune o colectie izbutita de design: scaune, mese, lampi s.a.